EnglishУкраїнська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    А. Л. Загайко, О. А. Красільнікова, Г. Б. Кравченко, Ю. І. Кочубей

    ВИВЧЕННЯ ГЕПАТОПРОТЕКТОРНОЇ АКТИВНОСТІ РОСЛИННИХ ПОЛІФЕНОЛІВ НА МОДЕЛІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ


    Про автора: А. Л. Загайко, О. А. Красільнікова, Г. Б. Кравченко, Ю. І. Кочубей
    Рубрика ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація Перспективним напрямком сучасної фармакології є дослідження біологічної активності сполук рослинного походження. Метою роботи було вивчення гепатопротекторної активності концентрату поліфенолів винограду, кверцетину та епігалокатехін галату на вміст ліпідів у печінці щурів, а також активність гепатоспецифічних ферментів у крові за умов експериментальної інсулінорезистентності (ІР). Експерименти проводилися на самцях щурів лінії Wistar. ІР моделювали утриманням тварин на високо калорійному раціоні з додаванням фруктози (ФД). Утримання тварин на ФД супроводжувалося зниженням вмісту фосфоліпідів (ФЛ) та підвищенням триацилгліцеролів (ТАГ), вільних жирних кислот (ВЖК) та холестерину (ХС). В крові підвищувалася активність аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази та γ-глутамілтранспептидази. Введення рослинних поліфенолів позитивно впливало на вміст ліпідів у печінці щурів: зростав вміст ФЛ та знижувався ТАГ, ВЖК та ХС. Зниження активності гепатоспецифічних ферментів в крові свідчило про нормалізацію стану плазматичних мембран клітин печінки. Найбільш ефективним виявився концентрат поліфенолів винограду. Таким чином, рослинні поліфеноли виявляли виразну гепатопротекторну дію, яка проявлялася в нормалізації вмісту окремих класів ліпідів печінки та відновлені проникності плазматичних мембран.
    Ключові слова рослинні полі феноли, щури, фруктоза, ліпіди печінки
    Список цитованої літератури
    • Avidzba A. M. Biologicheskaya aktivnost produktov pererabotki sortov vinograda novoy selektsii / A. M. Avidzba, Yu. A. Ogay, V. A. Volyinkin [i dr.] // Vinodelie i vinogradarstvo. – 2007. – T. 6. – S. 26-28.
    • Kamyishnikov V. S. Kliniko-biohimicheskaya laboratornaya diagnostika: Spravochnik: v 2 tomah. / V. S. Kamyishnikov // – Mn.: Interpresservis, - 2003. – 463 s.
    • Orel N. M. Biohimiya membran: metodicheskoe posobie k laboratornyim zanyatiyam dlya studentov biologicheskogo fakulteta / N.M Orel // – Mn.: BGU, - 2010. – 28 s.
    • Prohorova M. I. Metodyi biohimicheskih issledovaniy (lipidnyiy i energeticheskiy obmen): uchebnoe posobie / M. I. Prohorova // - L.: Izd-vo Leningr. un-ta, - 1982. - 272 s.
    • Charradi K. Protective effect of grape seed and skin extract against high-fat diet-induced liver steatosis and zinc depletion in rat. / K. Charradi, S. Elkahoui, I. Karkouch [et al.] // Digestive Diseases and Sciences. – 2014. – Vol. 59, N 8. – P. 1768-1778.
    • Davaatseren M. Taraxacum official (dandelion) leaf extract alleviates high-fat diet-induced nonalcoholic fatty liver / M. Davaatseren, H. J. Hur, H. J. Yang [et al.] // Food and Chemical Toxicology. – 2013. – Vol. 58. – P. 30-36.
    • Downing L. E. A Grape seed procyanidin extract ameliorates fructose-induced hypertriglyceridemia in rats via enhanced fecal bile acid and cholesterol excretion and inhibition of hepatic lipogenesis. / L. E. Downing, R. M. Heidker, G. C. Caiozzi [et al.] // Public Library of Science One. – 2015. – Vol. 10, N 10. – P. e0140267.
    • Devika P. T., Preventive effect of (-)epigallocatechin gallate on lipids, lipoproteins, and enzymes of lipid metabolism in isoproterenol-induced myocardial infarction in rats. / P. T. Devika, P. Stanely Mainzen Prince // Journal of Biochemical and Molecular Toxicology. – 2009. – Vol. 23, - Vol. 6. – P. 387-393.
    • Hirsova P. Epigallocatechin gallate enhances biliary cholesterol secretion in healthy rats and lowers plasma and liver cholesterol in ethinylestradiol-treated rats. / P. Hirsova, G. Kolouchova, E. Dolezelova [et al.] // European Journal of Pharmacology. – 2012. – Vol. 691, N 1-3. – P. 38-45.
    • Hsu H. M. Supplementation of Vitis thunbergii root extract alleviated high-fat diet-induced obesity in C57BL/6J mice. / H. M. Hsu, W. Y. Chen, T. K. Hu [et al.] // Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. – 2014. – Vol. 78, N 5. – P. 867-873.
    • Hur J. H. Phospholipase D1 deficiency in mice causes nonalcoholic fatty liver disease via an autophagy defec / J. H. Hur, S.-Y. Park, C. Dall’Armi [et al.] // Scientific Reports. – 2016. – Vol. 6. –39170 p.
    • Islam B. Insight into the mechanism of polyphenols on the activity of HMGR by molecular docking. / B. Islam, C. Sharma, A. Adem [et al.] // Drug, Design, Development and Therapy. – 2015. - Vol. 9. – P. 4943-4951.
    • Jacobs R. L. Targeted deletion of hepatic CTP:phosphocholine Cytidylyltransferase α in mice decreases plasma high density and very low density lipoproteins. / R. L. Jacobs, C. Devlin, I. Tabas [et al.] // The Journal of Biological Chemistry. – 2004. – Vol. 279, N 45. – P. 47402-47410.
    • Liang Y. Inhibitory effects of grape skin extract and resveratrol on fatty acid synthase. / Y. Liang, W. Tian, X. Ma // BioMed Central Complementary and Alternative Medicine. – 2013. – Vol. 13. – P. 361.
    • Lozano I. High-fructose and high-fat diet-induced disorders in rats: impact on diabetes risk, hepatic and vascular complications / I. Lozano, R. Van der Werf, W. Bietiger [et al.] // Journal of Nutrition and Metabolism. – 2016. – Vol. 13. –15 p.
    • Rasines-Perea Z. Grape polyphenols’ effects in human / Z. Rasines-Perea, P.-L. Teissedre // Cardiovascular Diseases and Diabetes Molecules. - 2017. –Vol. 22, N 1. – P. 68.
    • Roman Junior W. A. Hypolipidemic effects of Solidago chilensis hydroalcoholic extract and its major isolated constituent quercetin in cholesterol-fed rats / W. A. Roman Junior, A. L. Piato, G. M. Conterato [et al.] // Pharmaceutical Biology. – 2015. – Vol. 53, N 10. – P. 1488-1495.
    • Stull A. J. Blueberries’ impact on insulin resistance and glucose intolerance. / A. J. Stull // Antioxidants. – 2016. – Vol. 5, N 4. – P. 44.
    • Yogalakshmi B. Grape seed proanthocyanidin rescues rats from steatosis: a comparative and combination study with metformin / B. Yogalakshmi, S. Sreeja, R. Geetha [et al.] // Journal of Lipids. – 2013. – Vol. 2013. – P. 153897.
    • Yang, Q. Preventive and therapeutic effects of compound ginkgo extract in rats with nonalcoholic steatohepatitis induced by high-fat, high-fructose diet / Q. Yang, H. Zhao, A. Z. Zhou [et al.] // Zhonghua Gan Zang Bing Za Zhi. – 2016. – Vol. 11, N24. – P. 852-858.
    • Zhang M. Quercetin regulates hepatic cholesterol metabolism by promoting cholesterol-to-bile acid conversion and cholesterol efflux in rats. / M. Zhang, Z. Xie, W. Gao [et al.] // Nutrition Research. – 2016. – Vol. 36, N 3. – P. 71-79.
    • Zouari R. Protective and curative effects of Bacillus subtilis SPB1 biosurfactant on high-fat-high-fructose diet induced hyperlipidemia, hypertriglyceridemia and deterioration of liver function in rats. / R. Zouari, K. Hamden, A. E. Feki [et al.] // Biomedicine & Pharmacotherapy. – 2016. – Vol. 84. – P. 323-329.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №1(59), 2017 рік , 117-121 сторінки, код УДК 577.151.6: 577.17.04