МЕДИКО-СОЦІАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ПРОГРАМ ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ - Асланова Р.A.; Рзакулієва, Л.М. (Світ медицини та біології, 2025)
У статті представлено дослідження медико-соціальних характеристик жінок репродуктивного віку, які проходять лікування безпліддя методом екстракорпорального запліднення. Включено 256 жінок з основної групи та 74 жінки з фізіологічною вагітністю (контроль). Проведено комплексний аналіз демографічних, соціально-економічних, клініко-анамнестичних і поведінкових факторів, що впливають на репродуктивну функцію та ефективність програм допоміжних репродуктивних технологій. Виявлено домінування міського проживання, переважно середній рівень освіти та різноманітність соціального статусу серед пацієнток. В основній групі відзначено високу поширеність гінекологічних захворювань і первинного безпліддя (79,7 %), а також значну питому вагу факторів, що впливають на репродуктивну функцію. Результати підкреслюють необхідність комплексного, індивідуалізованого підходу до ведення жінок при плануванні та проведенні програм екстракорпорального запліднення з урахуванням як клінічних, так і медико-соціальних особливостей.