РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РІВНЯ ТА СТРУКТУРИ ПРИЧИН СМЕРТНОСТІ ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ В АЗЕРБАЙДЖАНІ - Багірова, Л.Г. (Світ медицини та біології, 2025)
Спостереження проводилося в 11 районах. Визначалися частота (рівень) смертності на 100 тис. жінок відповідного віку та частка причин смертності (на 100 випадків смерті від усіх причин). У регіонах Азербайджану показник коливається в інтервалі від 44,4±7,4 до 79,2±7,80⁄0000 і відрізняється один від одного (р=0,05). Найменший рівень смертності спостерігався в Абшеронському та Гірсько-Ширванському економічних районах. При парному порівнянні показників регіонів з найменшим рівнем показника смертності високим рівнем відрізнялися Ширван-Сальянський (79,2±7,80⁄0000), Гянджа-Дашкесанський (72,5±6,80⁄0000), Газах-Товузький (67,4±6,20⁄0000), Карабахський (67,5±7,30⁄0000), Центрально-Арранський (57,6±5,60⁄0000), Міл-Муганський (62,8±6,90⁄0000) та Астара-Ленкоранський (59,0±4,90⁄0000) економічні райони. З віком жінок збільшується ризик смертності, найменший рівень її становив у віці 15–19 років (22,9±3,50⁄0000 загальний по регіонах, 9,05±5,2–34,6±1,310⁄0000 інтервал коливання в окремих регіонах), а найбільший у віці 40–49 років (відповідно 118,9±5, 90⁄0000; 80,5±11,2–172,9±23,10⁄0000).