ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТИПІВ ЕПІЛЕПТИЧНИХ НАПАДІВ, ЇХ ДЕМОГРАФІЧНИХ, КЛІНІЧНИХ ТА ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАΛΟГРАФІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК В АЗЕРБАЙДЖАНІ (2005–2009 VS 2019–2023) - Байрамова, Л.Г.; Мехтієва, Ш.Н. (Світ медицини та біології, 2025)
У даному дослідженні порівнюється розподіл типів нападів та пов’язаних з ними демографічних, клінічних та електроенцефалографічних характеристик у пацієнтів з епілепсією, які проживають в Азербайджані, протягом двох різних періодів: 2005–2009 та 2019–2023. Ретроспективний аналіз було проведено на двох когортах: 322 пацієнти (2005–2009) та 328 пацієнтів (2019–2023). Змінні включали тип нападів (фокальні, генералізовані, некласифіковані), вік, стать, сімейний стан, сімейний анамнез, частоту нападів, етіологію, електроенцефалографічні дані. Фокальні напади переважали в обох когортах (65,9 % проти 57,9 %), тоді як генералізовані напади були більш поширені серед дітей та пацієнтів із сімейним анамнезом. Етіологічна структура була тісно пов’язана з фокальними нападами; генетичні причини переважали при генералізованих нападах. Електроенцефалографічні дані показали чіткий зв’язок з типом нападів. Комбінована терапія збільшувалася з плином часу. Хоча фокальні напади залишаються домінуючим видом, зміни в генетичній діагностиці та підходах до лікування свідчать про еволюцію системи лікування епілепсії в Азербайджані. Ці дані підкреслюють необхідність розширення діагностичних можливостей та доступу до нових протиепілептичних препаратів.