СТАН ПОКАЗНИКІВ ЦЕНТРАЛЬНОГО АОРТАЛЬНОГО ТИСКУ У МОЛОДИХ ЖІНОК ІЗ НАДЛИШКОВОЮ МАСОЮ ТІЛА ТА АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Головачова В.O.; Барбашова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Сосонна, Л.О.; Бoгун M.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було вивчити особливості змін параметрів центрального аортального тиску та центральної геодинаміки, а також фактора некрозу пухлин-α та С-реактивного протеїну у молодих жінок з артеріальною гіпертензією та надлишковою масою тіла. В дослідження включено 43 молоді жінки 18-40 років (середній вік 36,7±2,3 роки), що були направлені на обстеження в зв’язку з виявленням підвищеного артеріального тиску. За результатами офісного та добового вимірювання артеріального тиску обстежені особи зі стійкою артеріальною гіпертензією 1 ступеня були розподілені на 2 групи: 20 жінок (1-а група) з нормальною масою тіла та 23 (2-а група) з надлишковою масою тіла. Контрольну групу склали 20 жінок (середній вік 36,5±2,7 роки, з нормальними артеріальним тиском та масою тіла. Встановлено, що у жінок молодого віку з артеріальною гіпертензією 1 ступеня відмічено значиміше підвищення параметрів судинної жорсткості і центрального аортального тиску порівняно з особами контрольної групи. При артеріальній гіпертензії 1 ступеня та надлишковій масі тіла у жінок визначено достовірно вищі значення показників центральної гемодинаміки – систолічний аортальний тиск, діастолічний аортальний тиск, середній аортальний тиск і пульсовий аортальний тиск та швидкості поширення пульсової хвилі відносно групи пацієнток з АГ та нормальною масою тіла, що свідчить про підвищення артеріальної ригідності у жінок молодого віку з артеріальною гіпертензією 1 ступеня та надлишковою масою тіла. У пацієнток з артеріальною гіпертензією 1 ступеня визначається підвищення концентрації у сироватці крові фактора некрозу пухлин-α та С-реактивного протеїну, більш виражене у пацієнток з надлишковою масою тіла, що підтверджує роль запалення в патогенезі артеріальної гіпертензії в дослідженій когорті молодих жінок.