КЛІНІЧНА ОЦІНКА ДИНАМІКИ ЗМІН РІВНЮ ГІГІЄНИ ПОРОЖНИНИ РОТА У ПАЦІЄНТІВ ІЗ КАРІЄСОМ ЗУБІВ СЕРЕДНЬОЇ ІНТЕНСИВНОСТІ ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Гончарук, С.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячене оцінці впливу багатокомпонентного лікувально-профілактичного комплексу на клінічні показники гігієни порожнини рота у молодих дорослих з карієсом зубів середньої інтенсивності. Сорок п’ять пацієнтів віком 18–32 роки були розподілені на контрольну групу, яка отримувала стандартну професійну допомогу, та основну групу, яка, крім стандартної допомоги, протягом місяця застосовувала лікувально-профілактичний комплекс для домашнього використання. Стан гігієни порожнини рота оцінювали на початку дослідження та через 6, 12 і 24 місяці за допомогою індексу Silness-Löe та індексу Stallard. Лікувально-профілактичний комплекс сприяв поступовому зниженню обох індексів протягом 24 місяців, тоді як у групі порівняння не було виявлено значних змін. Не було зафіксовано жодних побічних ефектів або несприятливих тенденцій. Ці результати демонструють, що додаткове використання лікувально-профілактичного комплексу значно покращує довгострокові результати контролю зубного нальоту порівняно з тими, що досягаються лише за допомогою професійної гігієни, що підтверджує доцільність його включення до індивідуальних профілактичних протоколів для пацієнтів із помірною активністю карієсу.