ОЦІНКА ВПЛИВУ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ НА ПОКАЗНИК АНТИМІКРОБНОГО ФАКТОРУ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ У РОТОВІЙ РІДИНІ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ОПЕРАТИВНОГО ВТРУЧАННЯ З ВИДАЛЕННЯ ПУХЛИН І ХІМІОТЕРАПІЇ - Гулюк, С.А.; Шнайдер, С.А.; Дєньга, О.В.; Глазунов, О.А.; Скульська, С.В.; Дієв, Є.В.; Гончаренко, О.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячене оцінці впливу терапевтичного комплексу препаратів на показник основного антимікробного фактора ротової порожнини – активність лізоциму в ротовій рідині пацієнтів після хірургічного видалення пухлин і хіміотерапії. До дослідження було залучено 35 дорослих (віком 25–55 років): контрольна група здорових осіб, група порівняння, яка отримувала лише стандартну онкологічну допомогу, та основна група, яка отримувала стандартну допомогу та лікувально-профілактичний комплекс. Нестимульовану цільну слину збирали на початку дослідження та через 1, 3, 6 і 12 місяців після операції. Активність лізоциму визначали спектрофотометрично. Результати аналізували за допомогою t-критерію Стьюдента (p