ВПЛИВ КОМБІНАЦІЇ ЛЕРКАНІДИПІНУ ТА КАРВЕДИЛОЛУ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН СЕРЦЯ У ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ТА АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Імамалієв, Г.М.; Нурієв, А.А.; Курбанова, К.І.; Амрахова, Л.К.; Байрамова, С.А.; Алієва, С.А.; Хадієва, Ш.Ф. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою вивчення ефекту комбінації лерканідипіну та карведилолу на серцеву недостатність у дослідження було включено 36 пацієнтів з артеріальною гіпертензією та серцевою недостатністю I–III функціонального класу за класифікацією Нью-Йоркської кардіологічної асоціації (група А). Контрольна група складалася з 32 пацієнтів з тією ж патологією (група В). Групи були розділені на підгрупи (по 3 підгрупи в кожній) відповідно до функціонального класу I, II, III. Підгрупи з групи А отримували лерканідипін і карведилол, а підгрупи з групи В – тільки карведилол протягом 6 місяців. Після лікування у всіх підгрупах з групи А спостерігалося значне поліпшення параметрів систолічної та діастолічної функції (p