ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ОКРЕМИХ ВИДІВ ЗБРОЇ НА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЛИ В ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ - Кальниш, В.В.; Сергета, І.В.; Пашковський, С.М.; Тимчишин, Т.П.; Ангельська, В.Ю. (Світ медицини та біології, 2025)
За комплексом відчуттів від дії факторів бойового стресу, сформованих при застосуванні зброї різного типу, серед військовослужбовців виділено 3 вікові групи (група 1: ≈30 років; групи 2 і 3: ≈41 рік). Показано, що вік достовірно впливає на характер відчуттів від дії факторів бойового стресу: молодші респонденти демонструють вищу чутливість до більшості факторів. Найбільш стресогенними факторами виявилися: обстріли за допомогою безпілотних авіаційних комплексів, керовані авіаційні бомби, обстріли з танків та артилерії. Військовослужбовці старших вікових груп частіше виявляли нижчі рівні чутливості, що може бути зумовлено набутим досвідом, звичкою до небезпеки або зниженням функціональних резервів організму. Перелічені фізіологічні та психічні наслідки дії окремих видів зброї.