ПРЕДИКТОРИ РЕЗИСТЕНТНОСТІ ДО ЛІКУВАННЯ ПРИ АНКІЛОЗИВНОМУ СПОНДИЛІТІ - Кедик, І.О.; Станіславчук, М.А.; Кузьмінова, Н.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Шаповал, І.І.; Шалковський, Є.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначити предиктори резистентності до лікування у хворих на анкилозивний спондиліт з нейропатичним компонентом больового синдрому. Обстежено 142 пацієнти, яким був встановлений діагноз анкілозивного спондиліту згідно з модифікованими Нью-Йоркськими критеріями. Серед обстежених 113 осіб (79,6 %) склали чоловіки, 29 осіб (20,4 %) – жінки; середній вік – 42±8,8 років, тривалість захворювання: 6,8±3,5 років. Контрольну групу склали 25 практично здорових осіб (19 чоловіків і 6 жінок) відповідного віку. Встановлено, що у пацієнтів з анкілозивним спондилітом з наявністю нейропатичного компоненту больового синдрому рівень гліального нейротрофічного фактору (GDNF) був достовірно (p