ДОБОВИЙ ПРОФІЛЬ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ТА ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ - Кузьмінова, Н.В.; Романова, В.О.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Кедик, І.О.; Шкарівський, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2025)
В статті відображені результати дослідження особливостей змін добового профілю артеріального тиску та варіабельності серцевого ритму у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії. Добовий профіль артеріального тиску вивчали за допомогою даних добового моніторування артеріального тиску, а варіабельність серцевого ритму як показник стану автономної нервової системи – на підставі аналізу 5-хвилинних записів кардіоінтервалограми. Встановлено, що у більшості хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії спостерігається порушення добового профілю артеріального тиску, що характеризуються недостатнім чи надмірним зниженням артеріального тиску вночі або навпаки його нічним підвищенням. Спостерігалась тенденція до більш частого виявлення нічного підвищення систолічного і надмірного зниження діастолічного артеріального тиску у підгрупі хворих з 3-м ступенем гіпертензії. При наявності супутньої ішемічної хвороби серця рівні денного і нічного діастолічного артеріального тиску перевищували відповідні показники хворих з ізольованою гіпертензією. При оцінці автономної нервової регуляції у пацієнтів з гіпертонічної хворобою ІІ стадії виявлені істотні зміни її показників відносно контрольної групи без суттєвої їх різниці залежно від ступеня гіпертензії за виключенням зменшення величини стандартного відхилення інтервалу R-R і зростання коефіцієнта LF/HF у хворих з третім ступенем гіпертензії, що свідчило про підвищення впливу симпатичної ланки вегетативної регуляції. Отже, у пацієнтів з гіпертонічною хворобою ІІ стадії спостерігається підвищення тонусу симпатичної ланки автономної нервової системи, свідченням чого є зростання частки патологічних профілів артеріального тиску і зміни показників варіабельності серцевого ритму.