ВПЛИВ МОНАКОЛІНУ К НА ЗАПАЛЕННЯ, ОКИСЛЮВАЛЬНИЙ СТРЕС І ЕНДОТЕЛІАЛЬНУ ФУНКЦІЮ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПОМІРНОЮ ГІПЕРЛІПІДЕМІЄЮ - Мамедова, Г.Г.; Гахраманова, С.М.; Азізов, В.А. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою вивчення впливу 12-тижневого курсу монаколіну К і розувастатину на параметри ліпідного профілю, маркери запалення, індекси окислювального стресу і функцію судин у пацієнтів з дисліпідемією, 60 пацієнтів з дисліпідемією були випадковим чином розділені на дві рівні групи: одна група отримувала монаколін К, друга – розувастатин. Біомаркери вимірювалися як до, так і після 12 тижнів лікування, включаючи холестерин ліпопротеїнів низької щільності, високочутливий С-реактивний білок, малоновий діальдегід і молекулу міжклітинної адгезії-1. В обох групах спостерігалося статистично значуще поліпшення в порівнянні з вихідним рівнем (p