СТАН ЗДОРОВ’Я РОТОВОЇ ПОЛОСТІ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ - Юсубова, Ш.Р.; Сеїдова, І.З.; Байрамов, Г.Р. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою вивчення поширеності та структури стоматологічних захворювань серед хворих на ревматоїдний артрит в Азербайджані проведено стоматологічне обстеження 123 пацієнтів з діагнозом ревматоїдний артрит. Контрольну групу склали 130 осіб без соматичних захворювань. Стан гігієни порожнини рота оцінювався за допомогою індексів гігієни Гріна-Вермільона. Стан пародонту оцінювався за допомогою індексу кровоточивості Мюлеманна, йодного тесту Сваркової, ясенного індексу та індексів Фукса і Рамфьорда. Пародонтит був виявлений у 63,4 % хворих на РА, що значно вище, ніж у контрольній групі, де він спостерігався тільки у 33,9 %. Отримані дані виявили значущі відмінності між двома когортами за кількома показниками здоров’я порожнини рота (йодний тест Сваркової, індекси Фукса і Рамфьорда). Отримані результати свідчать про те, що у пацієнтів з ревматоїдним артритом спостерігається більш висока поширеність ряду стоматологічних захворювань (зокрема, пародонтиту, гінгівіту, пульпіту і захворювань слизової оболонки) в порівнянні з особами без соматичних захворювань.