РЕМОДЕЛЮВАННЯ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯСЕН ПІД ДІЄЮ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Білаш, С.М.; Олексієнко, В.В.; Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Пирог-Заказникова, А.В.; Донченко, С.В.; Олійніченко, Я.О. (Світ медицини та біології, 2025)
На сьогоднішній день харчові добавки широко використовуються в харчовій промисловості. Це пов’язано не лише з тим, що вони значно покращують смак продуктів, але й подовжують термін їх зберігання. Однак їхній негативний вплив часто стає очевидним лише через деякий час. Цей експеримент мав на меті дослідити вплив різних харчових добавок на ясна та зміни в їхньому складі. Дослідження показало, що комбінація харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Ponceau 4R) впливає на мікросудини ясен щурів, що призводить до гемодинамічних порушень і з часом погіршує кровопостачання ясен. Морфологічні зміни в мікросудинах спостерігалися переважно з четвертого тижня експерименту і характеризувалися вазодилатацією або вазоконстрикцією та утворенням агрегатів еритроцитів. Ці зміни призводили до значних патологічних змін у структурній організації ясен та їх кровопостачанні, впливаючи на стан ротової порожнини в цілому.