РОЗВИТОК ВНУТРІШНЬОКЛІТИННОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО ДЕФІЦИТУ ТА РОЗПАД СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ ЯК ПРОВІДНИЙ ПАТОФІЗІОЛОГІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ПОСТПРОМЕНЕВОЇ ЕНЕРГЕТИКО-МАТРИЧНОЇ ДЕЗІНТЕГРАЦІЇ - Вастьянов, Р.С.; Талалаєв, К.О.; Остапенко, І.О.; Грузевський, О.А.; Бабієнко, В.В.; Яцина, О.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначення патогенетичної важливості взаємозв’язку порушення енергетичного балансу клітин сполучної та м’язової тканин та змін процесів колагенолізу після γ-опромінення. Експеримент проведено на статевозрілих щурах після γ-опромінювання дозами 1.0 та 4.0 Гр. У шкірі, в скелетному і серцевому м’язах і у крові тварин визначали вміст загального оксипроліну та його фракцій, загальних глікозаміногліканів, аденілових нуклеотидів, активність аланін- та аспартатамінотрансферази. Отримані дані свідчать, що γ-опромінення спричиняє активацію процесів руйнування колагену та структурну дестабілізацію матриксу. Зниження активності аланін- та аспартатамінотрансферази у м’язових тканинах при підвищенні їх рівня в крові за вказаних умов свідчить про мембранне пошкодження й вихід ферментів у позаклітинний простір. Пострадіаційне зменшення концентрації АТФ і накопичення АДФ та АМФ у серцевому та скелетному м’язах висвітлює формування енергетичного дефіциту клітин. Автори стверджують, що вплив γ-опромінення ініціює комплекс дозозалежних змін у системі «енергетичний обмін – позаклітинний матрикс» що визначається як постпроменева енергетико-матрична дезінтеграція і розглядається в якості універсального механізму пошкодження тканин при іонізуючому впливі. Отримані результати обґрунтовують доцільність створення інтегрального показника енерго-матричного стану, який може бути використаний для ранньої діагностики ступеня тканинного ушкодження при радіаційному впливі.