ОГЛЯД ФАРМАКОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ТЕРАПЕВТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ZINGIBER OFFICINALE ROSCOE - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Чубучна, І.І.; Кривошапка, О.В.; Молодан, Д.В.; Кузьмінова, Н.В.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Кореневища імбиру входить до Британської трав’яної фармакопеї, фармакопеї Китаю, Японії, Єгипту, Австрії, Швейцарії. Метою огляду є узагальнення літературних джерел щодо фітохімії основних молекулярних механізмів дії та фармакологічних властивостей Zingiber officinale Roscoe, а також результатів досліджень його використання за останні п’ять років. Численні дослідження показали, що імбир містить поживні компоненти, необхідні для здоров’я, Zingiber officinale Roscoe містить безліч поживних речовин, таких як вуглеводи, амінокислоти, білки, вітаміни, мінерали, жирні кислоти, ліпіди, велику кількість фітохімічних речовин, особливо ефірних олій і фенольних сполук та інші біологічно активні речовини. Біологічна активність імбиру та його хімічних сполук є перспективною для лікування та профілактики цукрового діабету, ожиріння, нудоти, блювання, а також запалення. Результати досліджень продемонстрували потужні антиоксидантні, а також протизапальні та протиблювотні властивості сполук імбиру. Результати досліджень свідчать про позитивний вплив добавок Zingiber officinale Roscoe при ожирінні, порушеннях ліпідного обміну, цукровому діабеті (глікемічних параметрів, гемоглобін A1C (HbA1c) та інсулінорезистентності, ) але потрібні подальші клінічні дослідження для підтвердження їх ефективності та безпеки. Встановлено, що у пацієнтів з цукровим діабетом додадавання Zingiber officinale приводило до позитивного вплиу на глікометаболічні параметри, деякі маркери запалення, оксидативного стресу та прогресування ураження нирок при діабетичній хворобі нирок.