РОЛЬ КИШКОВОЇ МІКРОБІОТИ В ПАТОГЕНЕЗІ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ - Гасимова, А.Ш.; Гусейнова, Ш.М.; Ахмадзаде, У.І.; Агамалієва, У.Дж.; Гулієва, А.А.; Гулієва, Н.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Атопічний дерматит є актуальною проблемою громадського здоров’я з швидко зростаючими показниками захворюваності. Молекулярні та секвенційні технології показали, що патогенез атопічного дерматиту визначається не тільки станом шкіри, але й мікробіотою шлунково-кишкового тракту. Остання відіграє ключову роль у формуванні та регуляції алергічних реакцій, у тому числі тих, що спостерігаються при атопічному дерматиті. З’явилася концепція «вісь кишечник-шкіра», і дослідження все частіше демонструють їх двосторонню взаємодію. Метою даного огляду було вивчити роль мікробіоти кишечника та її змін у патогенезі атопічного дерматиту. Ми проаналізували дані про зміни мікробного складу кишечника у пацієнтів з атопічним дерматитом, їх зв’язки з епідермальним бар’єром і толл-подібними рецепторами, а також про складні взаємодії між мікробіотою і адаптивним імунітетом. Ці результати підтверджують можливість впливу на мікробіоту кишечника як новий підхід до профілактики та зниження тяжкості атопічного дерматиту.