ДОКЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІОСМІНУ ТА ГЕСПЕРИДИНУ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ВЕНОЗНІЙ НЕДОСТАТНОСТІ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ ОГЛЯД - Гребенюк, Д.І.; Татарін, А.Є.; Волощук, Н.І.; Назарчук, О.А.; Дзісь, Н.П.; Сливка, Е.В.; Севрюков, О.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було систематизувати дані щодо доклінічної ефективності діосміну та гесперидину при хронічній венозній недостатності та оцінити ці речовини в порівняльному контексті. Цей огляд підкреслює, що хоча діосмін і гесперидин мають низку спільних корисних властивостей у лікуванні хронічної венозної недостатності, їхні відмінні фармакологічні профілі сприяють взаємодоповнюючим терапевтичним ефектам. Діосмін переважно відповідає за покращення венозної скоротливості та зменшення запального ремоделювання, тоді як гесперидин головним чином захищає ендотелій і зменшує оксидативний стрес. Їхнє комбіноване використання забезпечує більш комплексну стратегію лікування та підкреслює потенціал флеботонічних терапій наступного покоління, які використовують синергетичні переваги цих природних сполук.