СТАТЕВІ ТА ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ ПАТОГЕНЕЗУ І КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Помпій, О.О.; Помпій, Е.С. (Світ медицини та біології, 2025)
В огляді літератури представлені актуальні погляди на вплив статевих та гендерних відмінностей пацієнтів на патогенез і клінічний перебіг генералізованого пародонтиту. Детально проаналізовані біологічні чинники захворювання, зокрема гормональний фон, генетична схильність, особливості імунних відповідей та мікробіому ротової порожнини в осіб різної статі. В роботі наведені показники поширеності пародонтиту залежно від поведінкових факторів пацієнтів, їхнього способу життя, наявності шкідливих звичок та іншої гендерної специфіки. Обговорені клінічні симптоми запальних уражень тканин пародонту, які відрізнялися в осіб різної статі. Окреслені проблемні питання гендерно-орієнтованого підходу в стоматології, що потребують подальших наукових досліджень для підвищення клінічної ефективності лікування генералізованого пародонтиту та розробки новітніх методів індивідуальної профілактики.