ВИПАДОК ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ЛАРИНГОГЕННОЇ ФЛЕГМОНИ ШИЇ З ПЕРФОРАЦІЄЮ ПЕРЕДНЬО-БОКОВОЇ СТІНКИ РОТОГЛОТКИ ЗЛІВА, УСКЛАДНЕНОЇ МЕДІАСТЕНІТОМ - Хорошун, Е.М.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Жужома, М.С.; Отчик, О.О.; Тертишний, С.В.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було демонстрація особливостей діагностики та оперативного лікування у випадку ларингогенної флегмони шиї з перфорацією передньо-бокової стінки ротоглотки зліва, ускладненої медіастинітом. Клінічний випадок стосується пацієнта К., 42 років, який вперше відчув біль у горлі, знаходячись у відпустці. Через 3 дні він був шпиталізований. Оперативне лікування в день госпіталізації виконано в такому обсязі: двобічна колотомія. Розкриття флегмони шиї. Дренування заглоткового та ретроезофагеального просторів, дренування задньо-верхнього передньо-верхнього та передньо-нижнього середостіння. Гастростомія за Кадером. Встановлений остаточний діагноз: ларингогенна флегмона шиї з перфорацією передньо-бокової стінки ротоглотки зліва, абсцес заглоткового простору зліва, тотальний та задньо-верхній медіастиніт з тяжкими ускладненнями з боку серцево-судинної та дихальної систем. В подальшому проводились етапні оперативні втручання. Автори відзначають, що ларингогенні флегмони шиї потребують негайного діагностичного втручання та своєчасного лікування, оскільки може призвести до серйозних ускладнень. Медіастиніт, як ускладнення ларингогенних флегмон шиї, є надзвичайно небезпечним станом, який несе високий ризик для життя пацієнта. Автори висловлюють, що лікування ларингогенних флегмон шиї, ускладнених медіастинітом, має бути комплексним і включати антибіотикотерапію широкого спектра, хірургічне дренування, а також інтенсивну терапію для підтримки життєвих функцій пацієнта.