ВПЛИВ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ НА ПОШИРЕННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ ТА ЇХ ФАКТОРИ РИЗИКУ - Алекберов, М.М.; Нагієва, Р.Г.; Джаббарова, Н.Р.; Бадалова, А.О.; Тагієва, А.А.; Мехтієва, А.Ф.; Джафарова, А.Х. (Світ медицини та біології, 2025)
Було проведено дослідження, що охопило 620 осіб, з використанням соціологічної дослідницької програми з вивчення особливостей харчової поведінки населення та їх впливу на поширеність захворювань системи кровообігу, а також адаптованої версії Голландського опитувальника харчової поведінки. Встановлено, що у 32,9 % обстежених спостерігалися уникливі/обмежувальні порушення харчової поведінки, у 30,3±1,8 % – емоційні порушення харчової поведінки, у 18,6±1,6 % – екстернальні порушення харчової поведінки, а у 48,6 % – прихильність до певних стереотипів харчової поведінки. Були виявлені різні фактори, що впливають на види та ступінь вираженості порушень харчової поведінки, а також поширеність стереотипів харчової поведінки, і визначено вплив кожного з них на розвиток патологій системи кровообігу та активацію факторів ризику.