МЕТОДИ ДІАГНОСТИЧНОЇ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ПРИ СУБАКРОМІАЛЬНОМУ ІМПІНДЖМЕНТ-СИНДРОМІ - Ахундова, А.Ю. (Світ медицини та біології, 2025)
У цьому дослідженні представлений структурований діагностичний алгоритм для субакроміального імпінджмент-синдрому, що включає методи рентгенографії, МРТ та КТ з акцентом на діагностичну точність та планування лікування. МРТ продемонструвала високу специфічність (100 %) та помірну чутливість (79 %) при діагностиці субакроміального імпінджмент-синдрому із загальною точністю 76 %. При оцінці переломів точність становила загалом 84 %, у своїй КТ з 3D-реконструкцією виявилася особливо корисною аналізу зміщення кісткових фрагментів. Візуалізація дозволила виявити розриви сухожиль, звуження суглобової щілини, скупчення рідини та набряк у ключових анатомічних зонах. Розроблений алгоритм сприяв ранній діагностиці та визначенню оптимальної тактики лікування, що забезпечило сприятливі клінічні результати. Застосування алгоритму в посттравматичних випадках дозволило точно локалізувати патологічне вогнище, що підвищило ефективність як хірургічних, так і консервативних втручань. Отримані дані підкреслюють значущість мультимодальної візуалізації та структурованих діагностичних підходів для оптимізації ведення пацієнтів із субакроміальним імпінджмент-синдромом та супутніми ушкодженнями плечового суглоба.