СУЧАСНІ СТРАТЕГІЇ ЛІКУВАННЯ СЕРЕДНЬОГО СЕКРЕТОРНОГО ОТИТУ У ПАЦІЄНТІВ З ПОСТКОВІДНИМ СИНДРОМОМ - Безега, М.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було оцінити застосування локальної терапії кортикостероїдами як перспективного методу лікування пацієнтів з пост-ковідним секреторним середнім отитом. Було проведено проспективне відкрите дослідження за участю 28 пацієнтів (середній вік 36,4±8,7 років) з секреторним середнім отитом, що тривав більше трьох тижнів. Клінічні результати оцінювали за допомогою отоскопії, тимпанометрії, аудіометрії та шкал симптомів на початковому етапі, через 1 тиждень, 4 тижні, 12 тижнів і 6 місяців. За період спостереження було доведено, що локальне введення бетаметазону дипропіонату в ділянку тубарного валика є перспективним додатковим методом лікування секреторного середнього отиту у пацієнтів, які перенесли COVID-19 і демонструє кращі клінічні результати порівняно зі стандартною терапією.