ВПЛИВ ФАРМАКОЛОГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ ДЕФІЦИТУ МАГНІЮ НА ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТАТУС ТА ФУНКЦІОНАЛЬНО-БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ У ЧОЛОВІКІВ МОЛОДОГО ВІКУ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Кірієнко, О.М.; Міщенко, В.М.; Кузьмінова, Н.В.; Кірієнко, Д.О.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було оцінити вплив корекції дефіциту магнію за допомогою терапії оротатом магнію на рівень тривоги, параметри діастолічної функції і фізичної працездатності у чоловіків молодого віку. Обстежено 76 молодих чоловіків (середній вік 28,5±5,5 роки) без серцево-судинної патології та будь-яких соматичних захворювань в анамнезі, серед яких у 51,3 % визначено гіпомагніємію, із них 20 (1 група) призначався оротат магнію (32,8 мг магнію) (Магнерот, «Вьорваг Фарма», Німеччина) по 500 мг тричі на добу. У 2-у групу увійшли 19 осіб, яким препарати магнію не призначались. Тривалість дослідження була 8 тижнів. Встановлено, що у значної частини обстежених молодих чоловіків виявлено достовірне зниження концентрації магнію в сироватці крові, поряд з підвищенням рівня тривоги, наявністю ознак діастолічної дисфункції та зниженням фізичної працездатності. Показано, що 8-тижнева терапія ортоатом магнію сприяла досягненню цільових рівнів магнію в сироватці крові, поряд з покращенням показників діастолічної функції, позитивним впливом на фізичну працездатність, а також знизити рівні реактивної та особистої тривожності до їх нормальних значень. Визначено, що додавання оротату магнію молодим чоловікам протягом 8 тижнів було безпечним; небажаних явищ не зареєстровано.