МОРФОЛОГІЧНІ ТА РУХОВІ ПЕРЕДУМОВИ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ - Голованова, І.А.; Арефьєв, В.Г.; Масенко, Л.В.; Масол, В.В.; Саламаха, О.Є.; Попов, М.Д.; Ляхова, Н.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Прагнення підвищити якість викладання фізичної культури в школі має ґрунтуватися на урахуванні статево-вікових особливостей морфологічного та фізичного стану учнівської молоді. Метою було обґрунтувати передумови диференційованого фізичного виховання учнів різного темпу фізичного розвитку на уроках фізичної культури. У дослідженні взяли участь 1192 дівчат 8–17 років, які навчалися у школах м. Київ (Україна). Вибір саме школярок зумовлений тим, що понад 30 % з них уже в початкових класах мають відхилення у стані здоров’я. Методи дослідження: педагогічне тестування фізичних здатностей, антропометрія, фізіологічні тести, вибірковий статистичний метод. Встановлено, що у школярок 8–17 років з різними темпами фізичного розвитку в 41 % випадків спостерігаються суттєві й статистично достовірні відмінності рівнів прояву фізичних можливостей. Найбільш чітко відмінності помітні в пубертатний період (з 11 до 15 років). Наявність цих відмінностей вказує на необхідність диференційованого підходу в доборі засобів і методів фізичного виховання з урахуванням не лише хронологічного віку, а й темпу (рівня) фізичного розвитку школярок.