ОСОБЛИВОСТІ КОМПОНЕНТІВ СОМАТОТИПУ ТА ПОКАЗНИКІВ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ МАСИ ТІЛА В УКРАЇНСЬКИХ ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК, ХВОРИХ НА МНОЖИННИЙ СКЛЕРОЗ - Гунас, М.М.; Московко, Г.С.; Іщук, О.Г.; Олексієнко, І.В.; Кириченко, В.І.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2025)
В українських чоловіків і жінок молодого віку, хворих на множинний склероз, порівняно з практично здоровими чоловіками та жінками встановлені багаточисельні достовірні або тенденції відмінностей компонентів соматотипу за Хіт-Картер (переважно у жінок) і показників компонентного складу маси тіла. Більшість відмінностей компонентів соматотипу за Хіт-Картер і показників компонентного складу маси тіла між хворими на множинний склероз із легкими, помірними та помірно-тяжкими порушеннями встановлена у чоловіків. Виражені прояви статевого диморфізму встановлені лише для більшості показників компонентного складу маси тіла (за винятком жирового) між хворими на множинний склероз чоловіками (більші значення в загальних групах і в групах хворих із легкими та помірно-тяжкими порушеннями) та жінками.