ХІРУРГІЧНА КОРЕКЦІЯ БЛЕФАРОПТОЗУ У ПАЦІЄНТІВ ПОХИЛОГО ВІКУ - Джаруллазада, І.Ч.; Джаруллазада, Ч.Д. (Світ медицини та біології, 2025)
Демографічні тенденції планети такі, що зі збільшенням тривалості життя чисельність літнього населення з 2005 по 2050 рік майже подвоїться. Забезпечення гідної якості життя людей – одне з головних завдань розвиненого соціального суспільства. На тлі природного процесу старіння організму заслуговують на увагу зміни у вигляді інволюційного (старечого) блефароптозу та супутніх вікових змін у періорбітальній ділянці. Метою даного дослідження було визначення оптимальної тактики хірургічного лікування птозу верхньої повіки з точки зору комплексної оцінки супутніх вікових змін, таких як складки верхньої повіки, що нависають, жирові відкладення на нижніх повіках, а також опущення брів, для досягнення косметично прийнятного результату для пацієнта. Вибір тактики корекції блефароптозу слід розглядати з погляду одномоментного усунення вікових змін, корекція яких може забезпечити як функціональне, і косметичне задоволення пацієнта.