МОДУЛЮЮЧИЙ ВПЛИВ КАРВЕДИЛОЛУ НА АКТИВІЗАЦІЮ ЦИТОКІНІВ У ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ НА ФОНІ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Імамалієв, Г.М.; Нурієв, А.А.; Гурбанова, Х.І.; Амрахова, Л.Г.; Аліханова, І.Ч.; Байрамова, С.А.; Алієва, С.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження є оцінка впливу 6-місячної терапії карведилолом на рівень прозапальних цитокінів (інтерлейкіну-1, інтерлейкіну-6 та фактору некрозу пухлини-α) у хворих на артеріальну гіпертензію у поєднанні з хронічною серцевою недостатністю. Під наглядом та лікуванням перебували 43 пацієнти (середній вік 51,3±3,2 роки). Пацієнти були поділені на дві групи. У пацієнтів 1-ї групи з хронічною серцевою недостатністю ІІ класу за класифікацією Нью-Йоркської кардіологічної асоціації (n=22) після лікування знизився вміст прозапальних цитокінів у крові (p