ПОЗАКЛІТИННІ ВЕЗИКУЛИ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН ЯК ДІАГНОСТИЧНІ БІОМАРКЕРИ В РІДИННІЙ БІОПСІЇ СОМАТИЧНИХ ТА ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Комаревцева, І.О.; Балабанова, К.В.; Комаревцев, В.М.; Черних, Ю.А.; Калінін, І.В.; Руденко, І.В.; Журба, О.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було вивчення прогностичної цінності позаклітинних везикул (експресія CD63) при онкологічних та соматичних захворюваннях за допомогою рідинної біопсії. Для перевірки нашої гіпотези це дослідження випадок-контроль включало показники експресії CD63 у плазмі крові 20 здорових донорів (контрольна група); 18 пацієнтів з позитивним діагнозом COVID-19; 33 пацієнти з критичною ішемією кінцівок; 38 пацієнтів з нирково-клітинною карциномою; 11 пацієнтів із саркомою матки. Позаклітинні везикули були виділені зі зразків плазми крові людини. Наші дослідження показали, що експресія CD63 корелює з прогресуванням захворювань та нижчою виживаністю. Таким чином, ми провели цей аналіз для кращого розуміння прогностичної цінності експресії CD63 при соматичних та онкологічних захворюваннях. Рівні циркулюючих позаклітинних везикул (експресія CD63) показали, що група здорових донорів має найнижче середнє значення; група з саркомою матки показує найвище середнє значення; групи з COVID-19 та раком нирки демонструють подібні середні значення; група з критичною ішемією кінцівок показує проміжне значення. Результати свідчать про те, що CD63 може бути універсальним цінним маркером у прогнозуванні ускладнень та виживаності при соматичних та онкологічних захворюваннях.