ВТОРИННІ ДЕФОРМАЦІЇ ЗУБНИХ РЯДІВ У ЖИТЕЛІВ ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНУ - Слинько, Ю.О.; Соколова, І.І.; Гармаш, О.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячено аналізу поширеності та видів вторинних деформацій, пов’язаних з наявністю часткових дефектів зубних рядів у жителів Харківського регіону. Результати аналізу цифрової панорамної рентгенографії підтверджують високу поширеність дефектів зубних рядів серед мешканців Харківської області – у середньому 53,7 % і демонструють прямий кореляційний зв’язок з віком пацієнтів. Значне зростання поширеності часткових дефектів зубних рядів спостерігається у віковій групі 25–29 років, де поширеність перевищує 40 %, і залишається високою в найстаршій віковій групі (75–84 роки).