ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕМАТОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПОТОМСТВА КРОЛИКІВ З ДОСВІДОМ ПРЕНАТАЛЬНОЇ ГІПОКІНЕЗІЇ - Гамідова, Д.Е.; Казімов, А.Г.; Агаєва, Е.Н. (Світ медицини та біології, 2025)
Досліджено зміни показників крові новонародженого потомства кроликів, пренатальний розвиток яких відбувався в умовах гіпокінезії на різних етапах вагітності. Відзначено, що зміни в параметрах крові також впливають на життєздатність потомства залежно від стадії вагітності, яка зазнала гіпокінезії. Встановлено, що ембріональний етап є найбільш чутливим періодом, оскільки кількість народженого потомства в цей період була нижчою порівняно з контрольною групою. На підставі проведених експериментів можна стверджувати, що найбільш стійким з точки зору кількості потомства є фетальний етап вагітності. Репродуктивна здатність самок кроликів, які зазнали гіпокінезії в цей період, була порівнянна з контрольною групою і становила близько 90 %. Слід зазначити, що зниження життєздатності новонародженого потомства пов’язане з глибокими змінами в судинній системі «мати-плід». На відміну від вагітних кролиць, які виношували потомство в нормальних умовах, новонароджені, пренатальний розвиток яких проходив в гіпокінетичних умовах на різних етапах вагітності, демонстрували зміни в параметрах лейкоцитарної формули, концентрації тромбоцитів і швидкості осідання еритроцитів. Результати нашого дослідження свідчать про те, що вивчення еритроцитарної та лейкоцитарної формул під час вагітності може бути корисним для реалізації ранніх профілактичних заходів з метою пом’якшення несприятливих наслідків гіпокінезії. Ці дані є важливою науковою основою для вивчення впливу обмеженої рухливості – гіпокінезії – на репродуктивне здоров’я в космосі та збереження репродуктивних функцій тварин і людини під час майбутніх космічних місій.