ВІКОВІ МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВНУТРІШНЬОЧЕРЕПНОГО (ЦИСТЕРНАЛЬНОГО) СЕГМЕНТУ ЛИЦЕВОГО НЕРВА У ПОСТНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ - Керімзаде, Г.Е. (Світ медицини та біології, 2025)
Вивчення внутрішньоствольної структури лицевого нерва тривалий час перебувало у центрі уваги дослідників. У цьому дослідженні розглядалися вікові морфологічні особливості сегмента лицевого нерва, що тягнеться від основи мозку до внутрішнього слухового проходу. Матеріалом для дослідження слугували поперечні зрізи внутрішньочерепної (цистернальної) частини лицевого нерва, отримані від 96 трупів людських обох статей на різних етапах постнатального розвитку. Згідно з анамнезом, у жодному випадку не було виявлено патологічних змін в області черепа або скроневої кістки, а також не було зафіксовано патологій самого лицьового нерва. Для гістологічного дослідження трупи було поділено п’ять вікових груп: I група (7–12 років) – 8 трупів; II група (13–20 років) – 11 трупів; III група (21–35 років) – 22 трупи; IV група (36–57 років) – 35 трупів; V група (58–74 років) – 20 трупів. Зразки фіксували у розчині, що містить 2 % параформальдегіду, 2 % глутарового альдегіду та 0,1 % пікринової кислоти на основі 0,1М фосфатного буфера (pH 7,4). Результати показали, що в дорослих осіб лицьовий нерв або овальної, або нечітко окресленої форми, проте його конфігурація немає прямого зв’язку з внутрішньої організацією нерва. Кількість та розташування нервових пучків, а також їх мієлоархітектонічна будова визначаються особливостями раннього онтогенезу. Також встановлено, що форма, розміри, число та топографія нервових пучків є змінними параметрами, що залежать від індивідуальних особливостей, так і від віку. Ці показники тісно пов’язані з будовою сполучнотканинної строми нервового стовбура.