МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ СУДИН ОБМІННОЇ ЛАНКИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ КЛУБОВОЇ КИШКИ ЩУРІВ НА ТЛІ НАКОПИЧЕННЯ НІТРИТІВ, ВИКЛИКАНОГО КОМПЛЕКСНИМ ВВЕДЕННЯМ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ, НІТРИТУ НАТРІЮ ТА ПОНСО 4R - Олійніченко, Я.О.; Білаш, С.М.; Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Пирог-Заказникова, А.В.; Донченко, С.В.; Олійніченко, М.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Хімічні харчові добавки, особливо при комплексному застосуванні, можуть викликати морфофункціональні зміни різних органів, зокрема клубової кишки. Тому метою дослідження було оцінити зміни морфометричних показників обмінної ланки гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки клубової кишки щурів та коливання рівня нітритів при введенні глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R у комплексі. Для досягнення мети було використано гістологічний та морфометричний методи, а також визначення концентрації нітритів у біоптатах досліджуваного органу тварин контрольної (вводили фізіологічний розчин) та експериментальних груп, які отримували дослідну суміш хімічних харчових речовин протягом 1, 4, 8, 12, 16 та тижнів. Отримані результати опрацьовували статистично. Було визначено, що зміни середніх показників зовнішнього діаметру, діаметру просвіту та товщини стінки капілярів виникали вже на ранніх термінах дослідження. Коливання показників мали динамічний характер, а найбільш вираженими бути зміни судинної стінки, які мали дегенеративний характер. При оцінці біохімічних показників, то було встановлено статистично достовірне підвищення концентрації нітритів, що прогресувало до кінця експерименту. Таким чином, було визначено, що введення комплексу хімічних харчових добавок викликає суттєві зміни клубової кишки на структурному та біохімічному рівнях.