АНАЛІЗ ПЕРЕВАГ І ВИКЛИКІВ У МАЛОІНВАЗИВНІЙ ДИТЯЧІЙ ХІРУРГІЇ НА ОСНОВІ МЕТОДИКИ PRISMA - Гощинський, П.В.; Мігенько, Б.О.; Дросик, М.М.; Миколенко, А.З.; Головата, Т.К.; Дживак, В.Г.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було оцінка поточного стану та майбутнього потенціалу малоінвазивної хірургії в педіатричній практиці, зосереджуючись на її застосуванні при вроджених аномаліях та дитячій онкології, а також дослідження переваги, проблем та досягнень малоінвазивної хірургії з акцентом на лапароскопічні та торакоскопічні методи. У цьому огляді досліджено їх сучасне застосування та майбутній потенціал у лікуванні вроджених аномалій і дитячих онкологічних захворювань. Систематичний аналіз досліджень з 2009 по 2024 рік, взятих з основних медичних баз даних, висвітлює переваги лапароскопічного і торакоскопічного підходів, включаючи коротші терміни перебування в лікарні, зменшення пошкодження тканин і кращі косметичні результати. Автори наголошують на все більш частому застосуванні малоінвазивним методів в дитячій хірургії завдяки їхній здатності мінімізувати травми та прискорити одужання пацієнтів. Вони засвідчують наявність проблем, таких як потреба в спеціалізованих інструментах, висока технічна кваліфікація і анатомічна складність молодих пацієнтів. В огляді також розглядаються нові технології, такі як роботизовані системи та штучний інтелект, які можуть підвищити точність хірургічного втручання та безпеку пацієнтів. В якості провідного висновку автори прогнозують більшу доступність та ефективність малоінвазивної хірургії для педіатрії з розвитком сучасних технологій та додатковими клінічними дослідженнями.