ОСОБЛИВОСТІ ВЕДЕННЯ КОМОРБІДНОГО ПАЦІЄНТА З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ТА ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ЗІ ЗНИЖЕНОЮ ФРАКЦІЄЮ ВИКИДУ - Бурдейна, Л.В.; Назарова, М.С.; Кузьмінова, Н.В.; Лозінський, С.Е.; Шкарівський, Ю.Л.; Фірчук, М.В.; Князькова, І.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту /сакубітрил+валсартан, бета-блокатори, антагоністи мінералокортикоїдних рецепторів та інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2-го типу є стандартом лікування хронічної серцевої недостатності зі зниженою фракцією викиду. Показання до застосування інгібітору натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу емпагліфлозина при фенотипі серцевої недостатності зі зниженою фракцією викиду з/без цукровим діабетом 2 типу та рШКФ ≥ 20 мл/хв/1,73 м2 є результатом рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого клінічного дослідження EMPEROR-Reduced. Емпагліфлозин знижує комбінований ризик смерті та госпіталізації на 25 % та 30 % відповідно і уповільнює розвиток хронічної ниркової недостатності у осіб з серцевою недостатністю зі зниженою фракцією викиду з/без цукровим діабетом 2 типу. Представлений клінічний випадок відповідає результатам клінічного дослідження EMPEROR-Reduced та показує, що емпагліфлозин 10 мг/добу у коморбідних пацієнтів із фенотипом серцевої недостатності зі зниженою фракцією викиду сприяє не лише покращенню систолічної функції лівого шлуночка та якості життя, підвищенню толерантності до фізичного навантаження та зменшенню частоти госпіталізацій, але й зниженню глікемії, нормалізації ліпідного спектру крові та показників азотовидільної функції нирок.