КОВІД-ІНДУКОВАНИЙ ОВЕРЛАП-СИНДРОМ МІКРОСКОПІЧНОГО ПОЛІАНГІЇТУ, СИСТЕМНОГО ЧЕРВОНОГО ВОВЧАКА ТА АУТОІМУННОГО ТИРЕОЇДИТУ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ КЛІНІЧНОГО ВИПАДКУ - Талаш, В.В.; Катеренчук, І.П.; Талаш, Р.В.; Кострікова, Ю.А.; Ярмола, Т.І.; Гуцаленко, О.О.; Ткаченко, Л.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Проблема розвитку оверлап-синдромів набуває все більшої актуальності, особливо – в постковідний період. Це пов’язано, як із дебютом цих захворювань після перенесеної коронавірусної інфекції, тяжкістю їхнього перебігу, так із складністю своєчасної його діагностики та лікування. Мета роботи: проаналізувати клінічний випадок, як унікальний щодо особливостей дебюту й клінічного перебігу ковід-індукованого овелап-синдрому мікроскопічного поліангіїту, системного червоного вовчака та аутоімунного тиреоїдиту. У статті проаналізовано дані медичної документації стаціонарної хворого 46-ти річного віку, який нещодавно перехворів на коронавірусну інфекцію. У постковідному періоді захворювання дебютувало легенево-нирковим синдромом на тлі гарячки. Наявність у хворого імунологічних маркерів мікроскопічного поліангіїту, системного червоного вовчака та аутоімунного тиреоїдиту дало підставу виявити оверлап-синдром цих захворювань. Результати нефробіопсії підтвердили наявність типових для мікроскопічного поліангіїту морфологічних змін ниркової тканини. Надзвичайна рідкісність опису в фаховій медичній літературі клінічних випадків розвитку оверлап-синдрому мікроскопічного васкуліту та системного червоного вовчака в поєднанні з аутоімунним тиреоїдитом обумовлює актуальність висвітлення даного клінічного випадку.