ВИПАДОК ВОГНЕПАЛЬНОГО ОСКОЛКОВОГО СЛІПОГО ПОРАНЕННЯ ГРУДЕЙ З УШКОДЖЕННЯМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Хорошун, Е.М.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Шипілов, С.А.; Панасенко, С.І.; Тертишний, С.В.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було демонстрація особливостей діагностики та оперативного лікування вогнепального осколкового сліпого поранення грудей з ушкодженням молочної залози. Клінічний випадок стосується пораненої Л., 47 років, яка отримала поранення у груди в бронежилеті під час виконання бойового завдання після скиду з дрону, доставлена через годину після поранення до передової хірургічної групи в задовільному стані, де виконано рентгенографія органів грудної клітки, антибіотикопрофілактика, протиправцевий анатоксін, перев’язка. Через 2 години була госпіталізована з діагнозом: ізольоване вогнепальне осколкове сліпе поранення правої молочної залози. Було виконано таке оперативне лікування: первинна хірургічна обробка рани, видалення стороннього тіла (металевого осколка). Стороннє тіло видалено за допомогою гнучкого пристрою для видалення феромагнітних сторонніх тіл. Автори відзначають, що вогнепальні поранення молочних залоз є рідким явищем в загальній структурі вогнепальних поранень. Застосування засобів індивідуального захисту не завжди призводить до захисту молочних залоз від сторонніх тіл вогнепального походження за рахунок мало прикритих бокових поверхонь. Автори висловлюють, що використання сучасного хірургічного магнітного інструменту сприяє малоінвазивному видаленню сторонніх тіл вогнепального походження з молочної залози.