ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛАЗЕРНОЇ КОРЕКЦІЇ ЗОРУ ПРИ КОРОТКОЗОРОСТІ ТА ЇЇ ПРЕДИКТОРИ - Алієва, С.Ш. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження була оцінка ефективності лазерної корекції зору при короткозорості залежно від демографічного та клінічного профілю пацієнтів для обґрунтування предикторів результатів операції. Під наглядом перебували 54 пацієнти із середнім віком 29,6±0,5 років із міопією. Корекцію зору проводили на 108 очах за допомогою ексимерного лазера. Усім пацієнтам було проведено топографічне обстеження до і після (на третій місяць) операції. Оцінка безпеки, передбачуваності та ефективності лазерної корекції зору за міопії з різними критеріями дають змогу дійти до подібних висновків. Через 3 місяці після лазерної корекції зору формуються стійкі результати лікування: безпека 92,6±2,5 %; передбачуваність – 88,0±0,1 %; ефективність – 92,6±2,5 %, стабільність – 92,6±2,5 %. Результати лазерної корекції зору міопії залежать від тяжкості міопії, віку пацієнта, гостроти зору операції та від кератотопографічних показників (ISV, IVA, df, db, RPI, ART, RMS).