ЕФЕКТИВНІСТЬ ТОРАКОСКОПІЧНОЇ І ТРАДИЦІЙНОЇ ВІДКРИТОЇ ХІРУРГІЇ У ЛІКУВАННІ ВРОДЖЕНОЇ ДИФРАГМАЛЬНОЇ ГРИЖІ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ГРУДНОГО ВІКУ - Гусейнов, Ф.Р. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою дослідження було проведено порівняльний аналіз ефективності традиційної лапаротомії та відеоторакоскопічної хірургії під час лікування вродженої діафрагмальної грижі у новонароджених. Під наглядом перебувало 70 новонароджених (1-ша група – 44 новонароджених, прооперованих традиційним відкритим способом; 2-га група – 26 новонароджених, прооперованих ендохірургічним способом). Згідно з результатами, оцінка за шкалою Апгар на 1-й хвилині у 2-й групі становила 5,42±0,22 бала, а в 1-й групі – 5,66±0,17 бала (р=0,3943). Аналогічні відмінні риси в даних спостерігалися в групах на 5-й хвилині після народження: 8,35±0,14 і 8,64±0,11 бала відповідно (р=0,1118). Якість життя дітей після хірургічного лікування діафрагмальної грижі, як за загальним балом, так і за всіма шкалами, була достовірно вищою, ніж до лікування патології (p0,05).