ГОСПІТАЛЬНІ ТА ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ ХІРУРГІЧНОГО ТА ЕНДОВАСКУЛЯРНОГО ВІДНОВЛЕННЯ ТЯЖКОГО АОРТАЛЬНОГО СТЕНОЗУ В НОВОНАРОДЖЕНИХ І НЕМОВЛЯТ - Іманов, Е.Е.; Труба, Ю.П.; Дзюрий, І.В.; Плиска, О.І.; Лазоришинець, В.В.; Абдуллаєв, Ф.З.; Шихієва, Л.С. (Світ медицини та біології, 2025)
З метою виявлення госпітальних і віддалених результатів балонної пластики аортального клапана порівняно з хірургічною вальвулопластикою аорти в новонароджених і немовлят із тяжким стенозом аортального клапана, у дослідження було включено 58 новонароджених і немовлят із тяжким стенозом аортального клапана. 47 (81 %) пацієнтам було виконано балонну пластику аортального клапана (група I); 11 (19 %) пацієнтам – хірургічну вальвулопластику аорти (група II). Початковий градієнт систолічного тиску в аорті в групі I становив 67,6±19 мм рт. ст.; у групі II – 69±23 мм рт. ст. Обидві групи порівнювали за збереженням або рецидивуванням післяопераційних градієнтів тиску в аорті, недостатністю клапана і необхідністю повторних втручань на клапані. Віддалені результати вивчалися через 36 місяців. Після балонної аортальної вальвулопластики і хірургічної аортальної вальвулопластики було виявлено значне зниження градієнта систолічного тиску в аорті і збільшення фракції викиду лівого шлуночка в обох групах. Через 12 місяців після ендоваскулярної балонної аортальної вальвулопластики градієнт тиску в аорті збільшився у більшості пацієнтів, і аортальна недостатність почала наростати.