ДОСЛІДЖЕННЯ СУДИННОГО ДОСТУПУ У ПАЦІЄНТІВ НА ГЕМОДІАЛІЗІ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ УЛЬТРАСОНОГРАФІЇ - Тірон, О.І.; Анчева, І.А.; Мокрієнко, Е.М.; Мовлянова, Н.В.; Лазор, Н.В.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначення ефективності артеріовенозної фістули за допомогою ультразвукового методу у пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, враховуючи аналіз анамнезу та оцінку їхнього психологічного стану. У дослідженні взяли участь 76 пацієнтів із хронічною хворобою нирок віком від 25 до 70 років. При ультразвуковій оцінці артеріовенозної фістули у пацієнтів проводився аналіз діаметра, просвіту, компресивності вени та її розташування щодо шкіри, а також дослідження артерії живлення. Оцінка кровотоку в судинному доступі здійснювалася з використанням кольорового доплерівського картування та імпульсної доплерометрії. У пацієнтів без ускладнень у судинному доступі середній діаметр живильної артерії становив 4.3±1.4 мм. Діаметр анастомозу складав від 1.4 мм до 10 мм. Об’ємна швидкість кровотоку в судинному доступі дорівнювала від 500 мл/хв до 1600 мл/хв, що відповідає нормативним показникам для артеріовенозної фістули що функціонує. Анатомічні та індивідуальні особливості тканин кожного пацієнта, супутні захворювання знижують ефективність фістули та збільшують ризик ускладнень. Ультрасонографія дозволяє своєчасно виявляти анатомічні та функціональні зміни, що впливають на ефективність гемодіалізу, що робить цей метод цінним інструментом діагностики та моніторингу. Автори висловлюють, що ультразвукове доплерівське дослідження є основним методом моніторингу судинного доступу в комплексному лікуванні пацієнтів, які отримують замісну ниркову терапію. Оцінка психологічного стану пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, показала зниження інтересу до життя, почуття незадоволеності, відчаю, безвихідь та страху за майбутнє, що посилилося в період початку військових дій в Україні.