МОРФОЛОГІЯ, ВІКОВІ ТА РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ МОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЛІМФОЇДНИХ СТРУКТУР ВНУТРІШНЬОПЕЧІНКОВИХ ПРОТОК ЛЮДИНИ В НОРМІ - Алієва, Н.Г.; Гусейнов, Б.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Відсутність достовірних відомостей про морфологію лімфоїдних структур внутрішньопечінкових жовчних проток ускладнює діагностику та лікування різних патологій печінки, пов’язаних із цими структурами. Тому мікроскопічними та морфометричними методами нами досліджено внутрішньопечінкові жовчні протоки, взятих від 48 трупів різного віку. Дослідження показали, що в стінках внутрішньопечінкових проток виявляються внутрішньоепітеліальні лімфоцити. У правій та лівій печінкових протоках додатково визначається дифузна лімфоїдна тканина. Щільність внутрішньоепітеліальних лімфоцитів і клітин дифузної лімфоїдної тканини внутрішньопечінкових жовчних проток, в ранньому дитячому віці досягає максимуму, а в старшому віці ці показники знижуються. У всіх вікових групах щільність внутрішньоепітеліальних лімфоцитів збільшується від міждолькової протоки до правої та лівої печінкових проток. Крім новонароджених в інших вікових групах щільність клітин дифузної лімфоїдної тканини в правому печінковому протоці вище, ніж у лівому.