СТАН АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ПАРЕНХІМИ СЕЛЕЗІНКИ ЩУРІВ ПРИ ВВЕДЕННІ КОМПЛЕКСУ ХІМІЧНИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Білаш, С.М.; Мамай, О.В.; Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Пирог-Заказнікова, А.В.; Олійніченко, Я.О.; Коломієць C.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження спрямоване на аналіз впливу комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію, понсо 4R) на стан антиоксидантної системи селезінки щурів. Експеримент проведено на 70 білих щурах, яким вводили суміш харчових добавок у дозах нижчих за граничнодопустимі протягом 1–20 тижнів. Встановлено біфазну динаміку активності антиоксидантних ферментів: початкове помірне зниження активності каталази й супероксиддисмутази на 4–8 тижні з подальшим різноспрямованим дисбалансом на 12–20 тижні (різке підвищення активності каталази на фоні значного зниження активності супероксиддисмутази). Виявлений дисбаланс у системі ферментативного антиоксидантного захисту відображає розвиток оксидативного стресу в тканинах селезінки при тривалому впливі харчових добавок, що може призводити до порушення імунологічної функції органу та бути однією з ланок патогенезу системної токсичної дії досліджуваних речовин.