КОЛАГЕНОВІ ВОЛОКНА ТА ПРОТЕОГЛІКАНИ У СКЛАДІ ГЛІАЛЬНОГО РУБЦЯ У МОЗКУ ПІСЛЯ ГЕМОРАГІЧНОГО ІНСУЛЬТУ ТА ЗА УМОВ МОДУЛЯЦІЇ КОМПЕНСАТОРНО-ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ - Грабовий, О.М.; Мервінський, Т.С.; Савосько, С.І.; Яременко, Л.М. (Світ медицини та біології, 2025)
За інсульту формується гліальний рубець навколо ділянки ураження. Його формування відбувається не тільки за участі глії, але і за рахунок клітин мезенхімального походження. Це знаходить своє відображення у клітинному складі та стані позаклітинного матриксу. Метою роботи було дослідити зміни кількості колагенових волокон та протеогліканів у гліальному рубці у мозку після геморагічного інсульту та за умов модуляції компенсаторно-відновлювальних процесів. Щурам моделювали локальний геморагічний інсульт і гістохімічними методами досліджували зміни кількості колагену та протеогліканів у ділянках формування рубця. Виявлено збільшення накопичення колагенових волокон через 3, 10 і 30 діб після інсульту і тенденція до його зниження через 60 діб. Елімінація крововиливу характеризувалася накопиченням макрофагів з ШИК-позитивною цитоплазмою і збільшенням вмісту протеогліканів навколо крововиливу. Це могло свідчить про певну участь клітинних елементів мезенхімного походження в утворенні рубця. За умов введення гранулоцитарного колонієстимулюючого фактору накопичення колагену була достовірно меншим, як і у поєднані його дії з дексаметазоном, тоді як дексаметазон сприяв збільшенням вмісту колагену та макрофагів, що фагоцитували протеоглікани.