УЛЬТРАСТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ КОМПОНЕНТІВ РЕСПІРАТОРНОГО ВІДДІЛУ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ГОСТРОМУ ПАНКРЕАТИТІ - Заяць, Л.М.; Пасічник, О.В.; Кремінська, І.Б. (Світ медицини та біології, 2025)
Гострий панкреатит є однією з найбільш актуальних проблем сьогодення. Актуальність даної проблеми перш за все обумовлена значним збільшенням кількості хворих гострий панкреатит. Поширеність і захворюваність гострим панкреатитом різко зросла протягом останніх років. Експерименти проведено на білих щурах самцях з аргінін-індукованим гострим панкреатитом. Проведені електронно-мікроскопічні дослідження показали, що в умовах змодельованого гострого панкреатиту відмічається порушення ультраструктурної організації компонентів респіраторного відділу легень вже протягом перших 6 год експерименту. Встановлено, що найбільш виражені зміни дистрофічно-деструктивного характеру спостерігаються через 12–24 год дослідження. У просвіті гемокапілярів альвеолярної стінки виявляються еритроцитарні сладжі, адгезія та агрегація лейкоцитів та тромбоцитів.