ОЦІНКА АНТИЕКСУДАТИВНОЇ ДІЇ МАЗІ З ЕКСТРАКТОМ ONONIS SPINOSA L. НА МОДЕЛЯХ ЗАПАЛЕННЯ РІЗНОГО ҐЕНЕЗУ - Нефьодов, О.О.; Еберле, Л.В.; Устянська, О.В.; Цісак, А.О.; Александрова, О.І.; Радаєва, І.М.; Остапчук, К.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Проведено експериментальні дослідження антиексудативної активності екстракту Ononis spinosa L. на моделях трипсинового та зимозанового запалення. З метою оцінки активності рослинного екстракту були виготовленні мазі різних концентрацій (1,5 %, 2,5 %, 3,5 %) в перерахунку на поліфенольні сполуки для трансдермального нанесення. Згідно результатів дослідження встановлено, що найбільш виражену антиексудативну дію проявляла 3,5 % мазь, яка ефективно пригнічувала осередок запалення та сприяла пришвидшеному зменшенню морфологічних показників уражених кінцівок щурів. Мазь з екстрактом Ononis spinosa L. суттєво не відрізнялась, та не поступалась дії препарату порівняння – Долгіт крему. Отримані дані свідчать про доцільність використання екстракту Ononis spinosa L. у терапії запальних процесів, зокрема інфекційно-опосередкованого ґенезу. Виявлена фармакологічна активність обґрунтовує потребу в подальших доклінічних і клінічних дослідженнях. Отримані результати можуть стати основою для створення ефективних місцевих протизапальних засобів рослинного походження.