ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ У ПІВНІЧНИХ РЕГІОНАХ АЗЕРБАЙДЖАНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ - Алієв, Р.Р.; Мехтієва, Ш.Н.; Ширалієва, Р.К. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою даної роботи було вивчення захворюваності на розсіяний склероз у північних районах Азербайджану, зокрема в Шекі-Загатальському та Губа-Хачмазському економічних районах, за період з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2022 року. Усього було підтверджено наявність розсіяного склерозу у 181 пацієнта, середній вік діагностики становив 35,25±8,85 років, а співвідношення жінок та чоловіків – 1,62:1. Середній вік ймовірного першого нападу розсіяного склерозу становив 29,57±8,59 років, а середня затримка діагностики становила 5,67±4,05 року. Найбільш поширеним типом розсіяного склерозу був рецидивуючий-ремітуючий розсіяний склероз, що спостерігався в 82,87 % випадків. Вторинно-прогресуючий розсіяний склероз було виявлено у 9,94 % пацієнтів. За 10-річний період дослідження середня захворюваність на розсіяний склероз склала 1,58±0,37 на 100 000 населення, при показниках 1,96±0,57 на 100 000 у жінок і 1,20±0,45 на 100 000 у чоловіків. Середня захворюваність у сільській місцевості становила 1,17±0,38 на 100 000, а міської місцевості – 2,51±0,82 на 100 000 населення.