КАРДІОТРОФІН-1 – ЯК НЕЗАЛЕЖНИЙ ФАКТОР РАННЬОГО РОЗВИТКУ АТЕРОСКЛЕРОТИЧНИХ ЗМІН У КОМОРБІДНИХ ХВОРИХ - Біловол, О.М.; Дунаєва, І.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Робота присвячена дослідженню ролі кардіотрофіну-1 як важливого біомаркера раннього розвитку атеросклеротичних змін у пацієнтів із коморбідними станами, такими як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет 2 типу та ожиріння. З огляду на високу поширеність цих станів, важливим завданням є своєчасне виявлення факторів, що сприяють розвитку серцево-судинних ускладнень. У дослідженні взяли участь 211 пацієнтів віком від 49 до 65 років, яких розподілили на чотири групи залежно від наявності артеріальної гіпертензії, цукрового діабету 2 типу та ожиріння. Отримані результати свідчать про значне підвищення рівня кардіотрофіну-1у пацієнтів із коморбідною патологією порівняно зі здоровими особами. Дослідження виявило, що кардіотрофін-1є не тільки індикатором раннього розвитку серцево-судинних ускладнень, але й має прогностичне значення для розвитку атеросклерозу. Також встановлено позитивну кореляцію між рівнем кардіотрофіну-1 та атерогенним індексом у всіх групах пацієнтів.