ЗМІНИ ЦЕНТРАЛЬНОГО АОРТАЛЬНОГО ТИСКУ ТА АРТЕРІАЛЬНОЇ РИГІДНОСТІ У ЧОЛОВІКІВ МОЛОДОГО ВІКУ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ ТА ХРОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ НИРОК - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Головачова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Кірієнко, Д.О.; Кірієнко, О.М.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було вивчити особливості змін показників центрального аортального тиску та артеріальної ригідності у пацієнтів молодого віку з артеріальною гіпертензією та хронічною хворобою нирок і визначити фактори, що впливають на ці зміни. Обстежено 74 чоловіків (середній вік 27,3±3,6 років) з артеріальною гіпертензією 1 та 2 ступеня. В залежності від наявності хронічної хвороби нирок було виділено 2 групи: без хронічної хвороби нирок – 20 пацієнтів (1 група) та з хронічною хворобою нирок 1–3 стадії – 54 пацієнта (2 група). Групу контролю склали 20 чоловіків (середній вік 27,1±2,3 років). Встановлено, що у пацієнтів з артеріальною гіпертензією молодого віку показники центрального аортального тиску і швидкість поширення пульсової хвилі по артеріях еластичного типу збільшуються в порівнянні з групою контролю; причому більш виражено при наявності хронічної хвороби нирок. Встановлено, що добовий профіль «нон-диппер» та гіпертрофія лівого шлуночка зустрічались достовірно частіше у пацієнтів молодого віку з артеріальною гіпертензією та хронічною хворобою нирок в порівнянні з групою без ураження нирок та контрольною групою.