САМОПОЧУТТЯ, ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ ТА РЕАКЦІЯ НА ФІЗИЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ У ПАЦІЄНТІВ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ ІІ СТАДІЇ ТА ЧАСТОЮ ЕКСТРАСИСТОЛІЄЮ - Іванкова, А.В.; Кузьмінова, Н.В.; Лозинський С.E.; Князькова, І.І.; Іванов, В.П.; Побережець, О.Л.; Романова В.O. (Світ медицини та біології, 2025)
Було обстежено 124 пацієнти з гіпертонічною хворобою ІІ стадії та частою симптомною екстрасистолією віком від 27 до 75 років, які склали основний клінічний масив дослідження. Серед обстежених пацієнтів в 74 (59,7 %) осіб реєстрували суправентрикулярну і в 50 (40,3 %) – шлуночкову екстрасистолію. Слід вважати, що в пацієнтів з гіпертонічною хворобою і частою екстрасистолією суправентрикулярний варіант є більш частим варіантом екстрасистолії при ІІ стадії захворювання. Крім того нами обстежено 32 пацієнти із гіпертонічною хворобою ІІ стадії без будь-яких порушень серцевого ритму, які увійшли до групи порівняння. Усім пацієнтам, окрім обов’язкових методів обстеження, був проведений аналіз за візуальними аналоговими шкалами самопочуття та фізичної активності, а також проведена проба з фізичним навантаженням. Пацієнти з частою екстрасистолією, незалежно від топічного варіанту, мають достовірно (p